Herenhuis in second-empirestijl

Woningen en het Sint-Veerleplein en omgeving

Het herenhuis in second-empirestijl, later Hotel Gravensteen genaamd, is beschermd als monument.

Waarden

Het huis thans Hotel Gravensteen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde:

artistieke waarde

van het nog bestaande origineel interieur met koetsdoorrit, hal en trappenhuis in neoclassicistische stijl.

historische waarde

als vrij uniek monumentaal en rijk versierd herenhuis in second-empirestijl ontworpen in 1865 door architect A. Steurbaut.

Jan Breydelstraat 35-37 (Gent)
Monumentaal herenhuis in second-empirestijl, volgens bouwaanvraag en op de plint gesigneerd en gedateerd "A. Steurbaut 1865". Gebogen natuurstenen voorgevel met drie bouwlagen van vijf traveeën onder een schilddak. Achterzijde met bakstenen vleugel van heden twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen koetshuis achteraan in de tuin volgens archiefstukken van 1866. Drie traveeën brede voorgevel met twee bouwlagen onder zadeldak.