Parochiekerk Sint-Maurus: kerkhof

Parochiekerk Sint-Maurus, kerkhof en pastorie met omgeving

Beschrijving

Het kerkhof met omheining en ommegangskapelletjes uit 1886 bij de parochiekerk Sint-Maurus, is beschermd als monument.

Waarden

Het kerkhof bij de Sint-Mauruskerk, met omheining en ommegangskapelletjes, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

bij de Sint-Mauruskerk horend kerkhof met bakstenen muur van het derde kwart van de 19de eeuw, waarin ommegangskapelletjes zijn ingewerkt en waarbij zich nog een afroeppui bevindt.

Parochiekerk Sint-Maurus met kerkhof

Elsegemplein (Wortegem-Petegem)
In oorsprong romaans kerkje uit de 12de-13de eeuw met vierkante kruisingstoren uit midden 13de eeuw en verhoogd in de 14de eeuw. In de 15de-16de eeuw werd de kerk uitgebreid met een rechthoekig koor. In 1775 grondig verbouwd tot neoclassicistische kerk met behoud van de romaanse kruisingstoren en het gotische koor. Omliggend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur van 1886 met ingewerkte ommegangkapellen.