Parochiekerk Sint-Martinus: oude delen

Gebouwen in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De oude delen van de Sint-Martinuskerk te Petegem-aan-de-Schelde, dit zijn waarschijnlijk een deel van de toren, de noord- en de zijbeuken en de muren van het schip en het koor, zijn beschermd als monument.

Waarden

Oude delen van de Sint-Martinuskerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu kunsthistorische waarde:

Parochiekerk Sint-Martinus

Petegemplein (Wortegem-Petegem)
Georiƫnteerde, in oorsprong driebeukige kerk van de jaren 1290, gelegen in afgerond kerkhof met monumentale grafstenen. Gewitte bakstenen kerkhofommuring en sierlijk ijzeren hek in het westen aan zware rechthoekige bakstenen pijlers met bolbekroning. De driebeukige kerk had tot 1918 een 18de-eeuws voorkomen. Door zware bombardementen in november 1918 brandde de kerk volledig uit en kwamen de interessante laatromaanse-vroeggotische kenmerken van de oude kerk tevoorschijn.