Hoeve met aanhorigheden: boerenwoning

Hoeve: woonhuis met omhaagd begraasd voorerf met hoogstammige boomgaard

De 17de-eeuws boerenwoning van de hoeve te Knesselare, is beschermd als monument.

Waarden

Het woonhuis van het hoevetje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu volkskundige waarde: :
Van het traditioneel witgekalkt boerenhuis met gepikte plint en rood zadeldak met Vlaamse pannen, en het kleurrijk lichtblauw- en witgeschilderde houtwerk van de kruiskozijnen en luiken;
van het vrij authentiek behouden boerenhuisinterieur met kenmerkende balklaag, rode tegelvloeren, grote haard met bordenplank en zogenaamde Leuvense stoof en typerende gekoppelde deurtjes in de gang die getuigen van volkskunst.

historische waarde

als voorbeeld van een boerenhuis dat hoogstwaarschijnlijk opklimt tot de 17de eeuw met onder meer een 1629 gedateerde balk en kenmerkende bouwelementen en interieur uit die tijd.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : van een gedateerd en goed bewaard boerenhuis met karakteristieke witgekalkte gevels op gepikte plint, lichtblauw- en witgeschilderde beluikte houten kruiskozijnen en een korfboogpoortje, kenmerkend voor de Vlaamse Zandstreek.

Hoeve met aanhorigheden

Langedonkstraat 8 (Aalter)
Hoeve met losstaande bestanddelen op begraasd, omhaagd erf met boomgaard en ijzeren toegangshek aan betonnen pijlertjes.