Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Windmolen Hostensmolen met molenerf, molenaarswoning en bedrijfsgebouwen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stellingmolen Hostens molen en omgeving

Beschrijving

De Hostensmolen met onmiddellijke omgeving, namelijk het molenerf, de molenaarswoning en de bedrijfsgebouwen, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Hostensmolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu volkskundige waarde: :
als directe, er onmiddellijk verbonden visuele omgeving van een monument die door haar beeldbepalend karakter (d.w.z.: de molen is goed zichtbaar vanuit de Hoevestraat zowel zuidwestwaarts - over een deel van perceel 961s - als oostwaarts - over een deel van 1057y4 - kijkend. Hetzelfde geldt voor het perspectief vanop de Zandweg over een deel van het perceel 1057z4 heen kijkend. Dit alles is zichtbaar in combinatie met de in hoofdzaak historisch lage bebouwing in de omgeving) de intrinsieke waarde van het monument tot zijn recht laat komen dan wel door haar fysische eigenschappen de instandhouding en het onderhoud van het monument kan waarborgen.

Site Hostensmolen

Hoevestraat 10 (Zulte)
De site van de Hostensmolen situeert zich op de hoek van de Zandweg en de Hoevestraat. Op het erf staat behalve een molenromp ook een voormalige olieslagerij en molenaarswoning. De molenromp gaat terug op een stellingmolen met de dubbele functie van olie- en korenwindmolen.