Herenhuis

Herenhuis

De bescherming als monument omvat het empire getinte herenhuis aan de Grote Markt.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als restant van het zeer gekende 17de-eeuwse pand De Gouden Arend, lokaal van de aloude rederijkerskamer de Goudbloem;

sociaal-culturele waarde

in casu stedenbouwkundige waarde: : als zeer sterk beeldbepalend en te bewaren historisch referentiepunt van de Grote Markt.

historische waarde

- als voorbeeld van de empire-getinte architectuur uit de 19de eeuw en waarvan dit pand nog een zeldzaam voorbeeld is in de stad Sint-Niklaas;
- Diverse interieur-elementen verwijzen naar de vroege 19de eeuw zoals de trap, halversiering, interieur-indeling. Uit het einde van de 19de eeuw dateren de merkwaardige keuken bezet met 'Delftse' tegels en de bovengelegen kamer in neo-Vlaamserenaissance-stijl met zijn schouw, houten lambrisering en behangpapier in imitatie-goudleder;
- Het interieur werd op smaakvolle en rijke wijze gerenoveerd rond 1920 in art-decostijl (in de zitkamer en eetkamer met schouwen, kastenwanden), evenals in neo-empirestijl (vooral in de vierkante zitkamer en de slaapkamers met marmeren schouwen, wanden met in rechthoekige panelen gevat textielbehang, neo-Lodewijk XVI-motieven);

Herenhuis

Grote Markt 19 (Sint-Niklaas)
Empire-getint herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.