't Volkshuis: gevels, daken, gelagzaal en schouw

Volkshuis: gevels, bedaking, gelagzaal en monumentale schouw

Beschrijving

De bescherming als monument omvat een deel van het Volkshuis, namelijk de gevels en daken, de gelagzaal op het gelijkvloers en de monumentale schouw op de tweede verdieping.

Waarden

Het gedeelte van het pand namelijk de gevels, bedaking, gelijkvloerse gelagzaal en monumentale schouw op de tweede verdieping van het zogenaamde Volkshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

een vroege vorm van de versoberde art deco die verwantschap vertoont met de Nieuwe Zakelijkheid en een overgang vormt van een decoratieve naar een functionele architectuur nl. architectuur die gebaseerd is op het rationeel functionalisme van het Bauhaus. De strak belijnde en sterk doorgedreven geometrische vormgeving zijn de duidelijke bewijzen hiervan. Ook de invloed van de modieuze interieurconcepten van de art deco zijn duidelijk aanwezig in de vormgeving. Sterk geometrische gevel, verlevendigd met beeldhouwwerk in hoog-reliëf van de hand van beeldhouwer E. Vereecken. De monumentale art deco gelagzaal op de benedenverdieping met keramiektegelvloer, monumentale lambrisering, zoldering met betonbalken bekleed met roze marmer, de toog bekleed met roze marmer en achterwand met dominerend glas-in-loodraam van E. Vereecken en F. De Blok. Tweede verdieping met schouwvolume voorzien van bas-reliëf.
De recent uitgevoerde verbouwings- en renovatiewerken werden uitgevoerd met maximaal respect voor het oude Volkshuis. De monumentale voorgevel, de gelijkvloerse gelagzaal en een deel van de vroegere repetitiezaal werden behouden.

historische waarde

Volkshuis opgericht in 1925-26 in art deco naar het ontwerp van bouwmeester Robert Jan Soebert (1894-1964). Deel van het verbouwde en nieuwbouwbestand dat in opdracht van de socialistische maatschappij "De Toekomst" werd gerealiseerd na aankoop van het gebouw van maalder Jean De Buck. In 1961 verkocht en terug aangekocht door de c.v. De Toekomst in 1994 die het deels liet renoveren in 1995-1996 met behoud van de voorgevel, de gelagzaal en de schouwmantel op de tweede verdieping.
Gelegen in de zogenaamde Stationswijk, planmatige realisatie verwezenlijkt in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw na de aanleg van een gedeelte van de spoorweg Gent-Antwerpen (namelijk Sint-Niklaas - Vlaams Hoofd) in 1844 en de opbouw van het station in 1845-48.

sociaal-culturele waarde

de architecturale vertaling van de dynamiek van de socialistische beweging te Sint-Niklaas ontstaan op het einde van de 19de eeuw.

't Volkshuis

Vermorgenstraat 9-11 (Sint-Niklaas)
In het straatbeeld opvallend gebouw in art-decostijl, naar ontwerp van architect Robert Soebert van 1925. Voorgevel van vier traveeën met drie hoge bouwlagen en plat dak, in bak- en hardsteen.