Windmolen Huisekoutermolen

Huiskoutermolen
verplaatsingsbesluiten: 22-12-1972  ID: 11001

Beschrijving

De houten windmolen bevond zich eerst in Waregem en was daar gekend als Hoogmolen. De molen werd beschermd als monument op 14-04-1944. Op 22-12-1972 is machtiging verleend tot afbraak van de houten windmolen op zijn standplaats te Waregem en tot overbrenging en wederoprichting van deze molen naar de gemeente Huise, een deelgemeente van Zingem. Daar is de molen vandaag gekend als Huisekoutermolen.

De houten windmolen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu esthetische waarde:

Huisekoutermolen

Molenstraat (Kruisem)
De Huisekoutermolen is een houten staakmolen die in het eeuwenoude molenlandschap op de heuvelkam tussen Leie en Schelde staat. De molen, die oorspronkelijk in Waregem stond, werd in 1971 aangekocht door molenexpert Paul Bauters en nadien tussen 1972-1975 overgebracht naar Huis en maalvaardig gerestaureerd door Walter Mariman.