Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Goed ten Broeke en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kastelen en parken

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het voormalige Goed ten Broeke en de omgeving, met inbegrip van de dreef en belendende percelen en de hoeven aan weerszij van de dreef.

Waarden

Het zogenaamde Goed ten Broeke en omgeving bekend als de Heffink in Evergem met inbegrip van de dreef en belendende percelen en de hoeven aan weerszij van de dreef zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als goed bewaard site, opklimmend tot de middeleeuwen, met beukendreef en gedeeltelijk bewaarde omgrachting en behouden architecturaal waardevolle onderdelen, waaronder het vermoedelijk van 1551 daterende buitenhuis, de oude duiventoren en het "nieuwe" kasteeltje in eclectische stijl van 1843, met inbegrip van de directe omgeving van de dreef met vrijwel ongewijzigde perceelsstructuur zoals in kaart gebracht in 1768.

Heffink (Evergem)
Het Goed ten Broeke in de wijk Heffink was in de middeleeuwen één der belangrijke uitbatingen van Evergem. In het centrum ervan lag het omwalde opperhof. Een circa 800 meter lange beukendreef leidt nog steeds naar de vrij gaaf bewaarde site met in de as ervan het Goed ten Broeke en ervoor, links en rechts van de dreef, de bijhorende hoeven.

Goed ten Broeke met dreef

Heffink 2 (Evergem)
De geschiedenis van het voormalige huys van plaisance met omwald opper- en neerhof gaat terug tot de 13de eeuw. Traditioneel bak- en zandstenen huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen. Ten noordwesten, duiventoren met 220 woonnissen van het oude Goed ten Broeke. Het vierkant torentje van bak- en zandsteen van drie bouwlagen onder tentdak zou dateren uit midden 16de eeuw.

Heffink 1 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen aan de westzijde van de dreef leidend naar en ten zuiden van het Goed ten Broeke. Met gras begroeid en beboomd erf afgesloten met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, opklimmend tot de 16de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, daterend uit eerste helft 19de eeuw, doch vermoedelijk met oudere kern. Bakhuis uit 18de eeuw van het samengestelde type.

Heffink 9 (Evergem)
Hoeve in omhaagd erf met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, gelegen aan de oostzijde van de dreef leidend naar het Goed ten Broeke. Oprichting opklimmend tot de 16de eeuw ten tijde van de wederopbouw van het Goed ten Broeke. Huidige boerenwoning uit eerste helft 19de eeuw. Dwarsschuur onder vernieuwd zadeldak en gewit bakhuis onder zadeldak, vermoedelijk uit 18de eeuw.

Landhuis in neotraditionele stijl

Heffink 6 (Evergem)
Kasteeltje in neotraditionele stijl gebouwd naast het oude lusthuis zogenaamd Goed ten Broeke in 1843 en vermoedelijk aangepast circa 1900. Bak- en hardstenen huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak. Ten westen, 19de-eeuws koetshuis van vier traveeën.

Toegangsdreef met opgaande beuken Goed ten Broeke

Heffink (Evergem)
Een toegangsdreef van opgaande beuken, met een lengte van 784 meter, is aangelegd naar het Goed ten Broeke. De dreef is mede door zijn lengte en de ligging in het landschap beeldbepalend.