Beschermd monument

Hoeve

Beschermd monument van tot heden

ID
10772
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10772

Besluiten

Hoeven
definitieve beschermingsbesluiten: 14-07-2004  ID: 4305

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de hoeve in de Hoge Bokstraat, met inbegrip van het voormalig erf, de boerenwoning en de voormalige dwarsschuur.



Waarden

Hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Het bak- en zandstenen woonhuis van deze hoeve dateert uit 1777 en is een representatief voorbeeld van een hoeve met losse bestanddelen. De woning behield zijn oorspronkelijk exterieur en interieur. In het interieur bleven de meeste elementen bewaard, waaronder het oorspronkelijke schrijnwerk, hang- en sluitwerk, stucwerk op schouwen en plafonds, rode tegelvloeren, twee grote gotische schouwen, moer- en kinderbalken. Het erf voor het huis en de boomgaard vervolledigen het beeld van de 18de-eeuwse hoevebouw in het Waasland. De tot woonhuis omgevormde schuur is van groot belang omwille van de nog herkenbare configuratie van het erf, afgesloten door het huis, de schuur, haag en toegangshek.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve

Hoge Bokstraat 55-57 (Sint-Niklaas)
Achterin gelegen hoeve met omhaagde boomgaard en fraai ijzeren hek, met 18de-eeuws woonhuis en voormalige dwarsschuur. De configuratie van de hoevegebouwen rond het erf bleef bewaard.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.