Goed ten Broeke: duiventoren en toegangsdreef

Kastelen en parken

De duiventoren en de toegangsdreef van het voormalige Goed ten Broeke zijn beschermd als monument.

Waarden

De duiventoren en de toegangsdreef van het voormalige Goed ten Broeke zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als een fraai voorbeeld van een vierkante duiventoren horend bij een voormalig buitengoed en opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur in de 16de eeuw, gelegen in een grotendeels bewaard en omgracht site toegankelijk via een 800 meter lange beukendreef, waarvan de aanleg minstens opklimt tot de 18de eeuw.

Toegangsdreef met opgaande beuken Goed ten Broeke

Heffink (Evergem)
Een toegangsdreef van opgaande beuken, met een lengte van 784 meter, is aangelegd naar het Goed ten Broeke. De dreef is mede door zijn lengte en de ligging in het landschap beeldbepalend.

Goed ten Broeke met dreef

Heffink 2 (Evergem)
De geschiedenis van het voormalige huys van plaisance met omwald opper- en neerhof gaat terug tot de 13de eeuw. Traditioneel bak- en zandstenen huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen zijaandaken met vlechtingen. Ten noordwesten, duiventoren met 220 woonnissen van het oude Goed ten Broeke. Het vierkant torentje van bak- en zandsteen van drie bouwlagen onder tentdak zou dateren uit midden 16de eeuw.