Beschermd cultuurhistorisch landschap

Wilderhof

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Wilderhof

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het domein Wilderhof, aangelegd in landschappelijke stijl rond een eclectische villa uit 1908 dat het historische domein van Wilderhof en beboste percelen aan de overzijde van de Bierbeekse Beek omvat.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:

• historische waarde: het gaat om een volmiddeleeuws pachthof.
  • wetenschappelijke, in case natuurwetenschappelijke waarde: het domein is een onderdeel van een landschap van beekbegeleidende bossen dat zich uitstrekt langs de Mollendaalbeek van Bierbeek tot Korbeek-Lo, langs de Bruulbeek van Lovenjoel tot Korbeek-Lo en langs de Molenbeek van Korbeek-Lo tot Leuven.
  • esthetische waarde: het domein vormt een onderdeel van één van de mooiste valleicomplexen met beekbegeleidende bossen in de omgeving van Leuven die onder een sterke verstedelijkingsdruk staat.
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000680, Wilderhof (S.N., 1982).

Het Wilderhof is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Domein Wilderhof

Dreefstraat 17, 17B (Bierbeek)
Eclectische landhuis uit 1906 omgeven door park in landschappelijke stijl, oorspronkelijk circa 10 hectare, die het historische domein van het Wilderhof omvat en (tot voor kort) beboste percelen aan de overzijde van de Mollendaal­beek.

Landhuis Wilderhof van 1906

Huidige woning gedateerd 1906. Grondig verbouwde hoeve, voorheen pachthoeve van de Parkabdij; poortgebouw uit 17de-18de eeuw.