Beschermd monument

Modernistische stadswoning

Beschermd monument van tot heden

ID
10753
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10753

Besluiten

Straat met woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 04-02-2002  ID: 3805

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de woning uit het begin van de jaren 1930 in expressionistische baksteenarchitectuur. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.



Waarden

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Een goed bewaarde woning daterend uit het begin van de jaren 1930, stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode meer bepaald de expressionistische baksteenarchitectuur. Typisch is het gebruik van verschillende metselwerkverbanden en vormen. De gevel wordt enerzijds sterk horizontaal benadrukt door gevelbanden in metselwerk, de licht uitkragende erker, met doorlopend raam over de volledige breedte van de erker, de ver uitkragende kroonlijst die de vorm van de erker volgt en het kleine standvenster in het dak. Daartegenover wordt er gebruik gemaakt van ronde vormen in zowel het balkon als de dakvorm. Dynamische gevelopbouw door het uitspringend gevelvlak in lichtere baksteensoort, met centraal een halfrond bakstenen balkonnetje. Ook het afgeronde dak draagt bij tot de dynamiek van het geheel. De eenvoudige eigentijdse interieurindeling en aankleding bleef bewaard.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Modernistische stadswoning

Mgr. Stillemansstraat 49 (Sint-Niklaas)
Eenvoudig enkelhuis van twee bouwlagen onder een gebogen dak, daterend uit de jaren '30. Stilistisch te situeren in de modernistische stijlrichting van de interbellumperiode, meer bepaald de expressionistische baksteenarchitectuur.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.