Woning Claus

Straat met woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit 1935 naar ontwerp van architect H. Faems. De woning is gelegen in de als stadsgezicht beschermde Mgr. Stillemansstraat.

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Woning van 1935 naar het ontwerp van architect H. Faem in opdracht van Georges Claus. Stilistisch situeert de woning zich bij de autonome art deco. De gevel heeft een geometrische opbouw door het gebruik van rechthoekige doorlopende omlijstingen. Het geometrische en functionele wordt tevens nog geaccentueerd door het gebruik van de hardsteen en geglazuurde baksteen. Deze strakheid wordt enigszins doorbroken door het gebruik van de houten ramen en deur met glas-in-loodpanelen in de bovenlichten. Bewaarde interieurindeling en afwerking.

Woning Claus

Mgr. Stillemansstraat 28 (Sint-Niklaas)
Woonhuis uit 1935 naar een ontwerp van architect H. Faems in opdracht van Georges Claus. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Bakstenen lijstgevel met voorgevelparement in geglazuurde witte baksteen, op een hardstenen plint.