Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Amelbergakapel en hoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Amelbergakapel en hoeve

Beschrijving

Het dorpsgezicht wordt bepaald door het geheel gevormd door de beek, de neogotische Sint-Amelbergakapel, een halfgesloten klein hoevecomplex uit de 19de eeuw en de bijhorende percelen.

Waarden

De Amelbergakapel en de hoeve met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Fonteinstraat 2 (Temse)
Hoeve gelegen op de rand van het kasteelpark en bestaande uit woonhuis en dienstgebouwen, in U-vorm gegroepeerd. Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder wolfsdak uit de 18de eeuw en een houten schuur parallel aan het woonhuis, aan de straatzijde.

Kapel ter ere van de Heilige Amelberga

Fonteinstraat (Temse)
Kapel uit 1870 in neogotische stijl met een korte beuk van twee traveeën met driezijdige apsis, voorafgegaan door een vierkante open portiek.