Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve met omgrachtingen, populierendreef en omgeving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de hoeve en de onmiddellijke omgeving.

Waarden

De hoeve met zijn onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als interessant totaalbeeld van een agrarische woonkern in een open landschappelijk gebied, toponymisch reeds vermeld in 1418, met een dichte concentratie van eenvoudige hoevegebouwen in de onmiddellijke nabijheid van de imposante achterin gelegen hoeve, Veldhoek 34.

Boerenarbeiderswoning

Veldhoek 24 (Evergem)
Schuin op de straat ingeplante boerenarbeiderswoning uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Boerenwoning

Veldhoek 28 (Evergem)
Witgekalkte boerenwoning op gepikte plint, gelegen in boomgaard, vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Hoeve met boerenwoning en dienstgebouw

Veldhoek 32 (Evergem)
Hoeve met boerenwoning ten oosten en dienstgebouw ten zuiden van een met gras begroeid erf, van de straat gescheiden door gracht en haag. Boerenwoning onder zadeldak uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Dienstgebouw onder zadeldak, op straatgevel jaartal 1924 door middel van bakstenen.

Veldhoek 26 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen met brede oprit in boomgaard. Ten noorden, woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak met klokkenstoel, met oudere kern, verhoogd eind 19de eeuw. Rechts eind 19de eeuw aangebouwde stallen. Ten oosten, eind 19de-eeuwse dwarsschuur onder overstekend zadeldak.

Veldhoek 34 (Evergem)
Hoeve met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf. Een populierendreef leidt naar de bakstenen witgeschilderde imposante toegangspoort met twee hoge vierkante pijlers met dekplaat, voor- en achteraan gestut door afgeschuinde steunberen en geflankeerd door lagere muurtjes met dito steunberen; recent ijzeren hek. Ten noorden, mooi boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak.