Parochiekerk Sint-Joris

De parochiekerk Sint-Joris is beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Joris is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als voorbeeld van een eenvoudige in oorsprong vroeggotische bakstenen plattelandskerk uit de 13de-eeuw met kenmerkende aanpassingen uit de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.
fraai en goed bewaard witbepleisterd kerkinterieur met behouden 13de-eeuwse zuilen in het schip, fraaie kruisriboverwelving en barokke gordelbogen in de middenbeuk, daterend van 1664 en verfraaid in 1720, en in het in 1774 toegevoegde gedeelte van het schip ten oosten van het transept, en bepleisterde barokgewelven in de zijbeuken.
Fraai gestoffeerde kerk met hoofdzakelijk 19de-eeuwse meubilair en beeldhouwwerk, onder andere de calvarie boven een vagevuurtafereel, geplaatst tegen de buitenmuur van het hoofdkoor.

Sleidinge-Dorp (Evergem)
Ingeplant ten noorden van het dorpsplein, aan het kruispunt met de oude Weststraat, oorspronkelijk met omringend kerkhof omsloten door fraaie ijzeren afsluiting en toegangshekken tussen vierkante arduinen pijlers met vaasbekroning, verwijderd in 1932. Driebeukige hallenkerk van drie traveeën met kruisingstoren. De eerste kerk, een vroeggotische kruiskerk met kruisingstoren, werd gebouwd in de periode 1260-80 en daarna meermaals verbouwd en uitgebreid.