Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Afspanning: binnenkoer, omheiningsmuur, leilinden en stal

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
10695
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10695

Besluiten

Hoekhuis met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 04-10-1996  ID: 3110

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De binnenkoer met muur, leilinden en stal, het rechts aansluitende perceel met stal en muur bij de afspanning, gelegen langs de Kortrijkstraat te Petegem-aan-de-Schelde, is beschermd als dorpsgezicht. Het hoekhuis naast de afspanning is beschermd als dorpsgezicht, de voormalige woning is beschermd als monument.



Waarden

De binnenkoer met muur, leilinden en stal, rechts aansluitend perceel met stal en muur is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

als gehele site van het gebouwencomplex met een oudste herkenbare 17de-eeuwse kern, een 18de-eeuwse verbouwings- en uitbreidingsfase en een 19de-eeuwse hoekwoning, het geheel met het monument en het hoekhuis een intrinsieke waarde vertegenwoordigend, die bestanddelen omvat die kunnen bijdragen tot het vormen van een totaalbeeld van het zichtbaar leefmilieu en die niet afzonderlijk mogen veranderd worden, indien het geheel zijn typisch karakter wil bewaren.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Afspanning

Kortrijkstraat 55 (Wortegem-Petegem)
De afspanning dateert in kern uit de 17de eeuw en werd uitgebreid in de loop van de 18de en 19de eeuw en omstreeks 1920 met latere dienstgebouwen achterin. Naast de afspanning bevindt zich een onderkelderd herenhuis van eind jaren 1890, mogelijk op oudere kern.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.