Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met aanhorigheden en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve en omgeving

Beschrijving

De 18de-eeuwse hoeve met boerenwoning en onmiddellijke omgeving te Gijzenzele is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

wegens de historische en inherente functionele en visuele samenhang met de hoeve van de aanpalende percelen bouwland en van de als toegang tot het boerenerf gebruikte voetweg en van de landweg, die de directe omgeving van het boerenerf vormen en waarvan het beeldbepalend karakter de intrinsieke waarde van de hoeve op het deels omhaagd erf met boomgaard tot zijn recht laten komen.

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.

Bunker D17

Langestraat (Oosterzele)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn. De bunker bevat één bunkerruimte met een schietopening voor mitrailleur.