Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Stokerij Betsberg met technische installatie, woonhuis, hoeve en omgeving

De 18de-eeuwse hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De stokerij Betsberg, het woonhuis en de hoeve met omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.

Bunker Be12

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
Be12 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat twee bunkerruimtes voor mitrailleur en een observatiekoepel.

Bunker Be22

Be22 is een Belgische bunker, opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. Deze bunker behoorde tot het weerstandsnest Betsberg en bevat één bunkerruimte met een schietopening voor een mitrailleur.