Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Pastorieën

De pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is beschermd als monument.

De pastorie van Ertvelde is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

als kenmerkend voorbeeld van een pastorie gebouwd in 1778 in een classicistische stijl met lijstgevel met dubbelhuisopstand en met frontonbekroning, en met bijzondere aandacht voor de deuromlijsting, typerend voor de landelijke pastorieën uit de 18de eeuw.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Pastorijstraat 3 (Evergem)
Pastorie, opgericht op de plaats van een oudere pastorie in 1778 en gelegen in een mooie tuin met vijver en boothuisje; aan de straatkant met fraaie ijzeren afsluiting doorlopend voorbij de gemeenteschool tot de kerk en ijzeren inrijhek tussen geblokte bakstenen pilasters; voorheen met walgracht. Bakstenen lijstgevel, verwerkt met natuursteen, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links van het huis bijgebouw met sporen van oude kern in de vlechtingen.