Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Lindenlaan

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Lindenlaan

Beschrijving

De Lindenlaan is beschermd als dorpsgezicht. De gevels op de grens van de afbakening (Aardeken 2-3; Marktplein 5-19, 6-22 en de volledige Lindenlaan) maken deel uit van de bescherming.

In het beschermingsdossier wordt de artistieke waarde van het dorpsgezicht als volgt gemotiveerd: als laan, aangeplant met vier rijen lindebomen en aangevuld met twaalf linden langs de oostzijde van het noordelijk deel. De motivering van de historische waarde klinkt als volgt: als restant van een oorspronkelijk driesdorp dat zich tot straatdorp ontwikkeld heeft.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002054, Lindelaan (VANWALLEGHEM R., 1981).

De Lindenlaan is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Lindenlaan

Lindenlaan, Marktplein (Evergem)
De Lindenlaan bestaat uit een pas vernieuwd marktgedeelte aansluitend bij de rotonde met twee lijnaanplantingen en een gedeelte met vier lijnaanplantingen.

Brouwerij De Peer

Lindenlaan 25 (Evergem)
Brouwerij, opgericht in 1789 als brouwerij van hoge gisting en tot 1902 landbouwbedrijf. Later uitgebreid met mouterij en hopcultuur. Van de oude brouwerijgebouwen bleef enkel een beraapt gebouw met paardenstallen en ernaast een duiventil behouden. Het woonhuis zou dateren van 1860, maar is eveneens vernieuwd in aangepaste stijl.

Brouwerij Den Engel

Lindenlaan 1 (Evergem)
Voormalige brouwerij, reeds gekend van eind 17de eeuw. Grote brouwerswoning in neoclassicistische stijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannendak, vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Rondboogdeur met ijzeren waaier, waarin de brouwersattributen verwerkt zijn, in een schouderboogvormige omlijsting met kroonlijst. Brouwerijgebouwen uitziend op gekasseide binnenplaats.

Lindenlaan 31 (Evergem)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met 18de-eeuwse kern, met ontpleisterde lijstgevel op arduinen plint met dubbelhuisopstand.

Lindenlaan 15 (Evergem)
Alleenstaand huisje van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw.

Lindenlaan 29 (Evergem)
Dorpswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) tussen aandaken, uit de 19de eeuw.

Marktplein 13-15 (Evergem)
19de-eeuws dorpshuis van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), gesplitst in twee woningen van drie traveeën met spiegelbeeldschema.

Postmeesterswoning

Lindenlaan 27 (Evergem)
Bescheiden burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd als huis van de postmeester met aanpalend postkantoor, in het kadaster geregistreerd in 1914, thans behorend bij de aanpalende brouwerij. Huis van drie traveeën met wisselend aantal bouwlagen, namelijk twee en één bouwlaag en rechts aanleunend travee van één bouwlaag onder afzonderlijke daken.

Villa

Lindenlaan 37 (Evergem)
Imponerende villa in tuin afgesloten met ijzeren afsluiting en hekken, één tussen bakstenen pijlers. Baksteenbouw met parement van witgeglazuurde baksteen met banden van gele en bruine steen, gebouwd door notaris Hyacinth Vermeersch begin 20ste eeuw. Twee bouwlagen hoog onder leien daken met op de linker hoek hoger uitgebouwd gedeelte onder koepelvormig dak. Aanbouwsels aan de straat met notariskantoor.