Kapel Troost der Bedrukten met linden

De kapel Troost der Bedrukten is met inbegrip van twee flankerende linden beschermd als monument.

Waarden

Troost der Bedruktenkapel met twee flankerende linden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde: : De kleine Troost der Bedruktenkapel, die minstens opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw, is architectuurhistorisch een representatief en zeldzaam wordend voorbeeld van een sobere landelijke devotiekapel in neoclassicistische stijl.
Het betreft een veldkapel in gewitte baksteenbouw onder zadeldak met kenmerkende uitgewerkte voorpuntgevel bestaande uit gestucte omlijsting met pilasters, hoofdgestel en driehoekig fronton, en waarvan het eenvoudige interieur volledig bepaald wordt door een neoclassicistisch altaar met beeldnis. Een jonger Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld vervangt het vroeger tot de kapeluitrusting behorende en thans verdwenen 18de-eeuwse gepolychromeerde houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind die een slang (het Kwade) vertrappelt.
De contextwaarde wordt bepaald door de inplanting van de wegkapel, buiten de dorpskom aan de kruising van twee belangrijke historische invalswegen, in de nabijheid van de historische grens tussen het "Land van Aalst" en het "Land van Dendermonde" vlakbij de site van de castrale mote "Meirbosch" met bijhorend galgenveld, gelegen op de grens van drie gemeenten. Tevens wordt de kapel naar oude traditie vergezeld door twee grote lindebomen die de straathoek markeren.
Al deze elementen zijn illustratief voor de historische evolutie van diverse voorchristelijke vereringsgebruiken die tijdens de kerstening een religieus karakter kregen en tot op heden blijven bestaan. Zij wijzen, in relatie tot de naamgeving Troost der Bedrukten die refereert aan een van de taken van Maria, naar een oude Mariaverering en zijn een indicatie dat de kapel een oude devotieplaats is.
De kapel is voorts een belangrijke materiƫle getuige van een intense volksdevotie die kenmerkend was en is voor de regio van Wichelen. Tot op heden fungeert de Troost der Bedruktenkapel als bidplaats voor de gelovigen.

Kapel Troost der Bedrukten met flankerende linden

Brugstraat (Wichelen)
Sobere neoclassicistische kleine devotiekapel met een rechthoekige plattegrond, vlakke koorsluiting en bekronend zadeldak met zwarte pannen en gebruikelijk ijzeren topkruis. Het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium dateert de kapel tussen 1791 en 1810.

Twee opgaande kapellinden Troost der Bedruktenkapel

Brugstraat 51 (Wichelen)
Op een kruispunt staat de kapel Troost der Bedrukten die geflankeerd wordt door twee Hollandse lindes. Het gaat om opgaande bomen die samen met de kapel een beeldbepalend element vormen.