Boerenwoning en Tolhuis

Kasteelhoeve, kapel, boerenhuis, woning, kasteel Stas De Richelle en dreef met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het geheel van de boerenwoning en het zogenaamde Tolhuis. De gebouwen zijn gelegen in het beschermde dorpsgezicht Aelmeersstraat en zijn omgeving.

Waarden

Boerenhuis en huis zogenaamd tolhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, volkskundige waarde

als mooi geheel van twee kleine, aaneenpalende en constructief vergroeide woningen in traditionele hoevestijl waarvan nummer 11, daterend van 1653, geldt als oudste gedateerde woning van Heusden, terwijl het later bijgevoegde lagere boerenhuis nummer 9 model kan staan voor een doorsnee boerenhuisje uit 18de - begin 19de eeuw. Beide woningen bezitten tevens een grote authenticiteit omdat zij hun oude indeling en voornaamste interieurelementen typerend voor de boerenhuisbouw bewaren (zoals onder meer: schouw, tegelvloeren, houten zoldering met kinderbalken op moerbalken).

Steenakkerstraat 9-11 (Destelbergen)
Vroeger één hoeve, heden twee aaneenpalende boerenwoningen achter een omhaagde tuin met boomgaard en alleenstaand bedrijfsgebouw ten zuidwesten. Lage boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën, met zadeldak, uit de 19de eeuw en een enkelhuis met één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, gedateerd 1653. Op het voorerf links: dwarsschuur met stallen in een gewitte verankerde bakstenen constructie van zes traveeën onder een rechts afgewolfd zadeldak.