Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ketelpoort, Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter en Savaanstraat

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen en delen van straten

Beschrijving

Het stadsgezicht omvat de Ketelpoort en Frans Tavernierstraat en een deel van de Tiebaertsteeg, Ketelvest, Savaanstraat en Jeruzalemstraat en wordt doorsneden door een deel van de Nederkouter.

Waarden

Het geheel gevormd door de Ketelpoort, Tavernierstraat, Tiebaertsteeg, Nederkouter en Savaanstraat is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Frans Tavernierstraat, Ketelpoort, Nederkouter, Savaanstraat, Tiebaertsteeg (Gent)
Het stadsgezicht omvat de Ketelpoort en Frans Tavernierstraat en een deel van de Tiebaertsteeg, Ketelvest, Savaanstraat en Jeruzalemstraat en wordt doorsneden door een deel van de Nederkouter en wordt voornamelijk gekenmerkt door burgerhuizen.

Ketelpoort 4 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het midden van de 18e eeuw. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met twee hoger oplopende middentraveeën, uitgewerkt als klokgevel.

Savaanstraat 2-6 (Gent)
Breedhuis van vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder pannen schilddak, daterend uit het midden van de 19de eeuw.

Burgerhuis gedateerd 1754

Ketelpoort 5, 5A (Gent)
Heden alleenstaand herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, op de voorgevel gedateerd: Anno 1754. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met twee hoger opgetrokken, door hoekblokken afgelijnde middentravee onder bekronend driehoekig fronton.

Burgerhuis van 1849

Nederkouter 24 (Gent)
Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen). Bepleisterde lijstgevel van 1849.

Hoekhuis

Ketelpoort 6 (Gent)
Hoekhuis met L-vormige plattegrond, drie bouwlagen van respectievelijk vier en vijf traveeën onder zadeldak (pannen), volgens bouwaanvraag van 1856.

Hoekhuis

Nederkouter 3 (Gent)
Bepleisterd hoekhuis van drie bouwlagen met schilddak, op verbouwingsaanvraag van 1847 met trapgevel, huidige voorgevel daterend uit het derde kwart van de 19e eeuw. Drie traveeën brede lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van fraaie omlijstingen met versierde oren en sluitsteen in second-empirestijl. Eenvoudige zijgevel in de Ketelvest van zes traveeën met lekdrempels.

Hoekhuis

Nederkouter 9 (Gent)
Bepleisterd en geschilderd hoekhuis onder plat dak, vermoedelijk in kern 18e-eeuws, aangepast in de 19e eeuw. Drieverdiepingshuis met voor- en zijgevel van vijf en drie traveeën.

Hoekhuis Het Trompetje

Ketelpoort 1 (Gent)
Hoekhuis met lijstgevels met drie bouwlagen van respectievelijk zes en drie traveeën onder afgesnuit dak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, een eerste maal verbouwd en verhoogd volgens bouwaanvraag van 1816 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle.

Rijhuis

Nederkouter 4 (Gent)
Rijhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen van 1867, doch vermoedelijk met oudere kern.

Stadswoning

Nederkouter 2, 2A-B (Gent)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit het einde van de 18de of begin van de 19de eeuw.

Stadswoning

Nederkouter 6 (Gent)
Diephuis van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen); de verankerde voorgevel is vermoedelijk een voormalige topgevel uit de zeventiende of 18e eeuw, bepleisterd, aangepast en verbouwd tot lijstgevel in 1867.

Twee empirehuizen

Nederkouter 11, 37, 37A-C (Gent)
Twee empirehuizen met bepleisterde en geschilderde voorgevel van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak; bouwaanvragen door dezelfde eigenaar respectievelijk in 1851 en 1850.

Twee stadswoningen

Ketelpoort 2-3 (Gent)
Oorspronkelijk twee enkelhuizen van twee en drie traveeën met drie bouwlagen onder een zadeldak met bepleisterde lijstgevel van 1857.

Twee stadswoningen

Nederkouter 5-7 (Gent)
Twee rijhuizen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak; laatclassicistische lijstgevels opgetrokken in eenheidsbebouwing in de late 18de eeuw, aangepast in 19de en begin 20ste eeuw.

Vroegrenaissance hoekhuis

Savaanstraat 1 (Gent)
Hoekhuis van twee bouwlagen onder een zadeldak. In- en uitgezwenkte voorgeveltop uit begin 16de eeuw, interessant voorbeeld van de vroegrenaissancestijl met gotische reminiscenties.