Windmolensite De Tragische Molen: molenaarswoning, schuur, stallingen en aanhorigheden

Windmolen Tragische Molen: molenaarswoning, schuur, stallingen en aanhorigheden met omgeving

Beschrijving

De molenaarswoning, schuur, stallingen en aanhorigheden van de Tragische Molen te Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek zijn beschermd als monument. Een deel van het boerenerf, met inbegrip van de met meidoornhagen omzoomde weide en boerentuin met indrukwekkende, tot de 18de eeuw opklimmende taxushaag, is eveneens deel van de bescherming als monument.

Waarden

De molenaarswoning, schuur, stallingen en aanhorigheden van de "Tragische molen" zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

zowel qua inplanting, typologie en configuratie gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuwse windmolensite, waarvan de oorsprong minstens opklimt tot 1391 - datum van de oudste vermelding - en die in de periode tussen 1372-1381 en 1655 fungeerde als banmolen van de heren van Gaasbeek. De losse bebouwing van molenaarswoning en stallingen die samen met de windmolen een rechthoekig erf belijnen grijpt minstens terug tot de 18de-eeuw terwijl de rond 1860 toegevoegde, versteende vakwerkschuur verwijst naar een combinatie van molen- en landbouwactiviteiten. Daarnaast vormt het in muurankers 1784 gedateerde bakstenen woonhuis, vermoedelijk met oudere kern, een goede illustratie van een 18de-eeuwse molenaarswoning opgevat als een eenlaags boerenhuis met zadeldak gekarakteriseerd door een asymmetrische gevelordonnantie bepaald door lichtgetoogde houten raamkozijnen en een eveneens in een houten omlijsting gevatte rechthoekige deur met ovaalrond bovenlicht. De gaafheid van de site wordt nog onderstreept door een omkadering met een nog grotendeels met meidoornhagen omzoomde weide en hoogstamboomgaard en een boerentuin met indrukwekkende, tot de 18de eeuw opklimmende taxushaag.

Afsluitingshaag van geschoren taxus bij molenerf

Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Binnen de contouren van het driehoekige molenerf is er in een functionele indeling voorzien: een werkbare ruimte bij de molen en de schuur en een met wintergroene taxushaag afgesloten ruimte dienstig als moestuin en restruimtes in functie van het vee. Hoog bovenop de kouter werd deze wintergroene haag gezet als scherm en beschermde men alzo de vroege groenten tegen gure noord- en oostenwind.

Geschoren meidoornhaag bij molenerf

Het molenerf van De tragische molen is bijna volledig met een meidoornhaag afgesloten. Dit is het type van erfafsluiting dat werd gezet om indringing te voorkomen en om vooral het vee op het erf te houden, meidoorn is de soort bij uitstek voor deze toepassing.

Knotwilgenrij bij molenerf

Ten noordoosten van de windmolen De tragische molen staat langs de perceelsrand een knotbomenrij van schietwilg. De rij is niet meer volledig en bestaat nog uit zes exemplaren. Bij het periodiek knotten van de wilgen oogstte men twijgen en takken die nuttig waren als gerief-, constructie- en brandhout.

Twee geschoren hulsttopiary bij molenerf

Op het molenerf van De tragische molen staan twee geschoren struiken van scherpe hulst. De struiken zijn in de vorm van een hooimijt gesnoeid. Een hooimijt eventueel met bovenop een kip of haan is een van de meest voorkomende topiary op boerenerven. Door de struiken te scheren beperkt men de hoogte en is er geen negatieve beïnvloeding van wind op de molenwieken.

Site Hertboommolen

Molenkauter 9, Windmolenstraat 20-22 (Roosdaal)
De Hertboommolen in Roosdaal is een 18de-eeuwse korenmolen met mogelijk oudere elementen, van het type houten staak- of standaardmolen met open voet. De molen is ook bekend als Tragische Molen of Zepposmolen. In los verband rond een erf geschikt staan de molenaarswoning, gedateerd 1784, en de schuur en stallen, met 19de-eeuws uitzicht en elementen van versteende vakwerkbouw.