Beschermd monument

Hoeve

Beschermd monument van tot heden

ID
10621
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10621

Besluiten

Dries met omgeving, brouwerij Colle en hoeven met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 05-12-1995  ID: 2980

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis met serre, de dwarsschuur en het bakhuis. De hoeve is bovendien gelegen in een dorpsgezicht, beschermd op 5 december 1995.



Waarden

Het woonhuis, de dwarsschuur en het bakhuis van de hoeve zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

als mooi voorbeeld van een typisch Oost-Vlaamse hoeve met losse en haaks op de straat ingeplante bestanddelen, met een fraai geordonneerd boerenhuis opgetrokken in één typische baksteenstijl uit de eerste helft van de 19de eeuw ter vervanging van een ouder huis en aan de linkerzijkant uitgebreid met een serre, en parallel met de woning een typische dwarsschuur met een in het dak verhoogde doorrit en tenslotte een mooi in de straatbocht ingeplant bakhuis van het tweeledige type.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve

Biezestraat 27 (Deinze)
Hoeve, met woonhuis loodrecht op straat straat uitziend op een beboomd en omhaagd erf afgesloten met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Verankerde bakstenen boerenwoning uit begin 19de eeuw van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Grote dwarsschuur evenwijdig aan het woonhuis, in het dak verhoogde doorrit. Op de zijgevel aan de straatkant rondboognis met heiligenbeeld. Ervoor liggende mestvaalt. Oud bakhuis van het tweedelige type met muurvlechtingen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.