Beschermd cultuurhistorisch landschap

Natuurgebied Achter Schoonhoven

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de natuurwetenschappelijke en esthetische waarde van het landschap als volgt werd gemotiveerd: "Het natuurgebied Achter Schoonhoven is beschermd als landschap omwille van de:

• natuurwetenschappelijke waarde: het gaat om een half-natuurlijk landschap, samengesteld uit oude en zeer zeldzame hooilanden met een aantal typische vegetatiecomplexen, die in hun onderlinge samenhang een grote zeldzaamheidswaarde en onvervangbaarheidsgraad bezitten.
  • esthetische waarde: het landschap heeft een hoge belevingswaarde omwille van de aanwezigheid van zeldzame inheemse plantengroei."
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, beschermingsdossier DB000574, Achter Schoonhoven: advies KCML (1980)

Waarden

Het natuurgebied Achter Schoonhoven is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

natuurwetenschappelijke waarde

Demervallei tussen Aarschot en Diest

Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Het gebied omvat de Demervallei met overgangen naar rivierterrassen, getuigenheuvels en delen van de aanpalende beekvalleien. In het noorden werd de landduinenrij tussen Gijmel en Zavel mee opgenomen. Op de valleibodem komen talrijke donken en afgesneden en fossiele meanders voor. De Diestiaanheuvels ten zuiden van Molenstede zijn gesitueerd in het traditionele landschap ‘Demerland’. Terwijl Aarschot en Diest zich over de hele breedte van de Demervallei uitstrekken, zijn Langdorp, Messelbroek, Testelt en Zichem oude bewoningskernen aan de rand van de vallei. De valleibodem is nagenoeg onbebouwd.