Beschermd monument

Kasteeldomein Blauw Huys: landhuis en oranjerie

Beschermd monument van tot heden

ID
10611
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10611

Besluiten

Kasteel het Blauw Huys en orangerie
definitieve beschermingsbesluiten: 18-04-1994  ID: 2663

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het laat-classicistische kasteel Blauw Huys en de oranjerie, gelegen ten zuidoosten van het landhuis.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de intrinsieke waarden van het kasteel Blauw Huys en oranjerie als volgt werden gemotiveerd:
omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en meer bepaald de architectuurhistorische waarde van het kasteel als zeer merkwaardig voorbeeld van een bouwwerk in laatclassicistische stijl, als bijzonder type van kasteel door zijn merkwaardige plattegrond, als gaaf bewaarde constructie uit 1807-1817 naar ontwerp van de Gentse architecten Dutry sr. en J.-B. Van de Capelle, als kwalitatief geslaagde creatie met een sterk monumentaal karakter en beheerste stijlallures;
omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en artistieke waarde van de nog grotendeel oorspronkelijke decoratie van het kasteelinterieur, getuigend van artistieke kwaliteit en smaakvolle originaliteit;
omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde van oranjerie als bijzonder en goed bewaard voorbeeld van dit gebouwtype, dat bovendien de stijlkenmerken vertoont, ontleend aan de toenmalige bouwstijl (empire).

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000885, Kasteel Blauw Huys, advies KCML (1994).


Waarden

Het kasteel Blauw Huys en oranjerie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-

artistieke waarde

-

historische waarde

in casu documentaire waarde:

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein Blauw Huys

Bosstraat 85, 89 (Gent)
Uitgestrekt park met vijver aangelegd in landschappelijke stijl met fraai kasteel met laat-classicistische inslag opgetrokken in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en uitgebreid in 1817 met twee vooruitspringende risalieten, een oranjerie en een groot salon, naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Portierswoning met oranjerie en voormalig wagenhuis uit 1845. Ommuurde moestuin ten zuiden van toegangspoort met dubbele arduinen hekpijlers.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.