Goed Jonckershof

Kasteel De Campagne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het classicistische landhuis Kasteel De Campagne, ook gekend als Goed Jonckershof, Opperhof of Kasteel Haemelinck.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van De Campagne als volgt werd gemotiveerd: als laat-18de-eeuws landhuis in classicistische stijl met bepleisterde gevels, bestaande uit een kelder met sokkel, bel-etage en verdieping, met centrale risaliet van drie traveeën onder fronton met oeil-de-boeuf. Verder, deur met onderverdeelde bovenwaaier en vensters met kleinhouten onderverdelingen, centrale dakruiter en uitgebouwde vleugel met achterliggende, de driezijdige apsis gesloten kapel.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000761, Kasteel de Campagne, advies KCML (1986).

Kasteel De Campagne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

[motivering]

Goed Jonckershof

Gijzelstraat 12-14 (Gent)
Reeds vermeld in het landboek van 1694 als omwald goed met bijhorende hofstede of hoveniershuis en gesitueerd in omwald park met grillige vijver, met 18de-eeuwse tuinaanleg. Heden brede gevel uit eind 18de en 19de eeuw van vijftien traveeën en een haakse vleugel rechts van drie traveeën uit begin 20ste eeuw. Twee bouwlagen hoog afgedekt met pseudomansardedak. Rechts kapel met driezijdige koorsluiting met bewaarde glas-in-loodramen.