Boomkwekerij Vlaeminck: villa, plantenloods en deel van tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de villa en plantenloods van de boomkwekerij Vlaeminck en een deel van de aangrenzende tuin.

Waarden

Villa en plantenloods van boomkwekerij Vlaeminck met deel van aangrenzende tuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Architectuurhistorisch waardevol als mooi en representatief exemplaar van landelijke villabouw met allure uit het interbellum in cottagestijl, met aanpalend koetshuis met stallen gebouwd omstreeks 1920-1922 door de familie Vlaeminck bij hun boomkwekerij.
Karakteristieke bouwelementen zoals het nadrukkelijk aanwezige pseudovakwerk, gebruik van diverse erkers en luifels, verschillende types vensterkozijnen met halve luikjes en kleine roedeverdeling in de meeste ramen maken de cottagestijl zeer herkenbaar. Het pittoreske, ruime landhuis met bijhorende plantenloods van de boomkwekerij Vlaeminck vormen typologisch een relevante materiële historische getuige uit het interbellum voor de bloei van de Oost-Vlaamse hofbouw, en in het bijzonder voor de boomteelt eigen aan de Wetterse regio.
De deels omringende siertuin vormt een entiteit met de villa als ruimtelijk, visueel en contextueel onafscheidbare aanhorigheid van dit type landelijke woning.
De plantenloods bij de boomkwekerij Vlaeminck, opgericht samen met de villa omstreeks 1920-1922, is als zeer specifiek en herkenbaar bedrijfsgebouw van het type opslagplaats industrieel-archeologisch van betekenis als getuige voor de geschiedenis van de hofbouwindustrie.

Boomkwekerij Vlaeminck

Stationsstraat 147 (Wichelen)
Het vrijstaand landhuis uit het interbellum is vergezeld van een laag omhaagde voortuin en zijdelings ten noorden een aanpalende siertuin. Ten zuiden van de woning bevindt zich een plantenloods. Stilistisch behoort de woning tot de traditionalistische richting van de romantisch-decoratieve architectuur uit het interbellum geïnspireerd op de Anglo-Normandische landhuisbouw.