Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

voorlopige opheffingsbesluiten: 14-04-2024  ID: 15339

Aanpalende woning bij herberg Sint-Anthone

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de dorpswoning die aansluit bij de voormalige herberg Sint-Anthone, sinds 1976 als monument beschermd. Beide gebouwen vormden aanvankelijk één geheel.

De bescherming als monument van de dorpswoning werd op 14 april 2024 voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. De dorpswoning werd gerenoveerd in functie van de bestemming als kantoorruimte en horecazaak. Volgens de hedendaagse inzichten zijn de erfgoedwaarden ontoereikend voor een bescherming op Vlaams niveau.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht in 1983 een advies uit waarbij de historische waarde van de woning als volgt werd gemotiveerd: als in kern 17de-eeuwse eenlaagse dorpswoning, aansluitend en constructief één geheel uitmaken met de beschermde herberg Sint-Anthone, met onder het gevelpleisterwerk verborgen witstenen vensterneggen en inwendig achter pleisterwerk bewaarde 17de-eeuwse balkenlagen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000712, Dorp 10 (aanpalende woning bij herberg Sint-Anthone), advies KCML (1983).

Waarden

De aanpalende woning bij herberg Sint-Anthone is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dorpswoningen

Drongenplein 15-16, 16A (Gent)
Rijhuisjes aansluitend bij het gelijkaardige hoekhuis nummer 17 met een eertijds doorlopende gevelordonnantie.