Villa Rustoord met hekken en tuin

Villa Rustoord met hekwerk en deel van tuin

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de villa Rustoord met hekwerk aan de straat en een deel van de omringende tuin met uitsluiting van de meer recente garage.

Waarden

Villa Rustoord met hekwerk aan de straat, deel van de omringende tuin met uitsluiting van de jongere garage is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische en interieurhistorische waarde: De villa "Rustoord" is een kwaliteitsvol en representatief voorbeeld van een villa van 1937-1938 in modernistisch getinte stijl met art-deco-elementen, met stedelijke allures maar opgetrokken in een landelijke omgeving nabij de historische dorpskern van Serskamp. Gebouwd in opdracht van De Ridder, burgemeester van Serskamp, naar ontwerp van architect Jos Lycke (Wetteren), die in de omgeving van Wetteren voor de begoede burgerij tot de jaren 1940 opdrachten realiseerde. Villa "Rustoord", door Lycke ontworpen als een totaalproject met eenheid van exterieur en interieur, binnenindeling en aankleding in art-decostijl en uitgevoerd in kwaliteitsvolle materialen met implementatie van nieuwe technieken (bijvoorbeeld zonweringsysteem), behoort tot Lyckes vroegste professionele opdrachten en getuigt van zijn architecturaal vakmanschap. De villa wordt gekenmerkt door een evenwichtig uitgewerkt asymmetrisch gevelontwerp verlevendigd door het afwisselend gebruik van ronde en rechthoekige vormen, contrasterende kleur- en materiaaltoepassingen (gecementeerd parament ten opzichte van donkere betegelde hoge plint), typerend voor de bouwperiode en stijl.
Het met zorg bewaarde interieur herbergt nog steeds de oorspronkelijke ruimte-indeling en aankleding in art-decostijl, opgebouwd rond de ruime traphal gedomineerd door een opengewerkte bordestrap verlicht door ladderramen met zwart en wit loodglas. In het merendeel van de kamers bleven de oorspronkelijk binnendeuren en vensters met krukken, hang- en sluitwerk, deurgehelen met ingebouwde kasten, tegelvloeren, marmeren schouwen met corresponderende venstertabletten tot op heden behouden.
De vanouds bijhorende concaaf geplaatste straatafsluiting met openzwaaiend hek in art-decostijl eveneens naar ontwerp van architect Lycke, vormt samen met de omringende tuin een onlosmakelijk typologisch en visueel geheel met de villa en laten de erfgoedwaarden van de villa "Rustoord" tot zijn recht komen.

Villa Rustoord

Damstraat 3 (Wichelen)
De villa Rustoord werd in 1937-1938 opgetrokken in modernistisch getinte stijl met art-deco-elementen, naar een ontwerp van architect Jos Lycke. De villa is gelegen in een ruime tuin en is aan de straat afgesloten door een concaaf geplaatst witgeschilderd ijzeren openzwaaiend hek en afsluiting in art-decostijl op gepleisterde muurtjes.