Villa Van Herreweghe met tuin

Villa Van Herreweghe is met inbegrip van de tuin beschermd als monument.

Waarden

Villa Van Herreweghe met omringende tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

De villa Van Herreweghe is een geslaagd exemplaar van burgerlijke bouwkunst uit het interbellum. Het artistiek ontwerp is vergelijkbaar en sterk verwant met de gewaardeerde villa's in romantisch-kubistische stijl uit de jaren 1930 van de Gentse architect Jules Lippens en kan mogelijk aan hem worden toegeschreven. De belangrijkste kwaliteiten van de architectuur zijn het evenwichtig doch levendig samenspel van volumes, ondersteund door een contrastrijk gebruik van materiaal en kleur. Opvallend is tevens de harmonische combinatie van horizontale en verticale elementen sterk benadrukt door de vorm van muuropeningen, lijsten, schrijnwerk, gewitte platte banden. De inkomportiek en het hoekbalkon dragen door hun apart karakter bij tot het origineel voorkomen van de villa.
Typologisch, als opmerkelijke en kwalitatieve villa uit de jaren 1930 van een vooraanstaande boomkweker, stichter van het familiebedrijf Van Herreweghe en de firma Arboflora, een representatieve architecturale historische getuigenis van de boomkwekerij eigen aan de Wetterse regio en als dusdanig van betekenis als getuige voor de geschiedenis van Oost-Vlaamse hofbouwindustrie.
Architectuurhistorisch als villabouw, met zeer herkenbare kenmerken naar materiaal en vormgeving eigen aan de romantisch-kubistische stijl, een betekenisvolle en zeldzame vertegenwoordiger van de modernistische bouwstijl uit het interbellum gerealiseerd in landelijk gebied buiten een stedelijke agglomeratie. Het authentiek karakter van de constructie uit zich ook in de orginele indeling en deels nog in de aankleding van het interieur, met behouden parketvloet, tegelvloer van de inkom en oorspronkelijke binnendeuren.
Het omringende deel van de siertuin vormt een entiteit met de villa als ruimtelijk, visueel en contextueel onafscheidbare aanhorigheid van dit type landelijke woning.

Stationsstraat 161 (Wichelen)
Villa in grote omgevende tuin, volgens kadastergegevens gebouwd in 1938 in opdracht van boomkweker J. Van Herreweghe, tegenover de villa van dezelfde bouwheer van 1924. De ontwerper van de villa is niet gekend. Het gebouw vertoont wel sterke verwantschap met de Dudokiaans geïnspireerde villa’s van architect Jules Lippens gerealiseerd in romantisch-kubistische stijl gedurende de jaren 1930.