Pastorie Sint-Jan Baptistparochie

Hoeve Hof ten Broecke en omgeving, pastorie Sint-Jan Baptistparochie en Afsneedorp

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de pastorie van de Sint-Jan Baptistparochie. De pastorie is gelegen in het beschermde dorpsgezicht Afsneedorp dat onder meer de omgeving van de parochiekerk Sint-Jan Baptist omvat.

De pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
- als pastorie van 1769 gebouwd in opdracht van abt Gudwalus Seiger, 70ste abt van de Gentse Sint-Pietersabdij door de bouwmeester van de abdij J. Van Duerne;
- als vrij traditionele bakstenen constructie met classicerende, bepleisterde venster- en gevelaflijningen en klassiek grondpatroon;
- als voorbeeld van een 18de-eeuwse pastorie met behouden sober interieur met voornamelijk in het groot salon een schouw met Delftse tegels, eenvoudig lijstwerk en een bepleisterde balklaag met classicerend stucwerk;
- als prototype van een pastoriegebouw met dubbelhuisopstand en twee bouwlagen waarvan de Sint-Pietersabdij er verschillende realiseerde in haar parochies rond Gent.

Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met tuin

Afsneedorp 9 (Gent)
Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak en ommuurde tuin. Huidig gebouw met oude kern vermoedelijk aangepast en uitgebreid circa 1769 in opdracht van de Sint-Pietersabdij onder leiding van J. Van Duerne, bouwmeester. Verankerde bakstenen voorgevel met classicistische inslag, horizontaal gemarkeerd door geschilderde banden.