Huis Govaert

Woning Verschelden, woning Govaert en Villa Dora

Huis Govaert is beschermd als monument.

Huis Govaert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde: Als hoekhuis gebouwd in 1911-1912 in opdracht van onderwijzer Ph. Govaert naar ontwerp van bouwmeester Th. Présiaux. Het zeer specifiek voorkomen met een uitzonderlijke authenticiteit van dit burgerhuis wordt voornamelijk bepaald door de twee gaaf bewaarde zichtgevels uitgewerkt in verschillend gekleurde baksteen en met een detaillering representatief voor de typerende eclectische bouwstijl van bouwmeester Th. Présiaux. Ook de erker met bekroning op de afgeschuinde hoektravee is een extra accentuerend element. De oorspronkelijke binnenindeling met onder meer een enfilade van benedenkamers en authentieke interieurelementen zoals het tegeltapijt in de trapgang, de binnendeuren, de marmeren bekleding van de vele schouwmantels, illustreren een burgerlijke woonstijl in overeenstemming met de status van de bouwheer. Door haar opvallend en dominant karakter aan de steenweg Wetteren-Dendermonde verkreeg het huis ruimtelijk een betekenis als herkenningsteken binnen het tot een straatdorp geëvolueerde beeld voor de in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw nieuw gecreëerde dorpskern.

Huis Govaert

Margote 64 (Wichelen)
Eclectisch hoekhuis gebouwd door architect Theophiel Alexander Présiaux in 1911-1912 in opdracht van en voor Philemon Govaert als aanvankelijke onderwijzerswoning. Kleurrijk bakstenen half vrijstaand hoekgebouw opgevat als een diep enkelhuis met evenwaardig uitgewerkte lange en korte zijgevel.