Barok hoekhuis

Hoekhuis

De bescherming als monument omvat het barokke hoekhuis aan Gewad.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van het pand Gewad 33 als volgt:
omwille van de architectuurhistorische waarde als woning uit het begin van de 18de eeuw, gebouwd in een overgangsstijl van traditionele bak- en zandsteenbouw en barokke vormgeving in de details (bijvoorbeeld voluten, fronton).
omwille van de artistieke waarde door het stadsbeeldbepalend belang van het perspectief vanuit Gewad, Abrahamstraat, Prinsenhof en Braderijstraat.
omwille van de lokale historische waarde als woning gebouwd in 1704 door Theodor Ignace vander Meersche, heer van Ten Hooghe.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DO000661, Monumenten, advies KCML (1985).

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:

Barok hoekhuis

Gewad 33 (Gent)
Barok hoekhuis, diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met schuin ingeplante zijgevel van twee traveeën, volgens archiefstukken opgetrokken in 1704. Verankerde en bepleisterde baksteenbouw, waarbij de voorgevel is uitgewerkt met een verhoogde halsgevel en de zijgevel als een lijstgevel met een dakvenster met voluutvormige vleugelstukken en een bekronend fronton.