Café Onder de toren

Besluiten

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus, woningen, gemeentehuis, pastorie, bergplaats en dorpskom van Hansbeke

Beschrijving

Café Onder de toren is beschermd als monument. Het gebouw fungeerde reeds in de 18de eeuw als herberg en werd circa 1774 als 'wethuys' herbestemd. Het gebouw verloor haar functie als gemeentehuis in 1958-1959.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de architecturale waarde van café Onder de toren als volgt werd gemotiveerd: "Als gebouw met 18de-eeuwse kern, in de 19de eeuw grotendeels herbouwd met hergebruik van oude elementen in de middelgevel."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000669, Nevele (Hansbeke) dorpskom en 18 monumenten, advies KCML (1981).

Waarden

Het voormalige gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Café Onder de toren

Hansbekedorp 24 (Deinze)
Café, al vermeld als herberg in 1648. Alleenstaand dubbelhuis tegenover de kerk. Bakstenen breedhuis op arduinen plint van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak; op een nieuw geplaatste gevelsteen in de middentravee gedateerd 1765. Begin 20ste eeuw nieuw gebouwde en een verdieping hoger opgetrokken middentravee.