Gemeentehuis en Vredegerecht Oosterzele

Gemeentehuizen

Het gemeentehuis van Oosterzele is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Oosterzele is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

gesculpteerde boogvelden door J. Vits (MeIIe).

gemeentehuis en vredegerecht opgericht in 1899.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : gemeentehuis en vredegerecht in eclectische stijl naar ontwerp van bouwmeester Bouckaert L. in 1899.

sociaal-culturele waarde

representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk / plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.

Gemeentehuis en Vredegerecht van Oosterzele

Dorp 1 (Oosterzele)
L-vormig gebouw van twee verdiepingen onder snijdende zadeldaken met houten dakkapellen, gedateerd 1899. Vrij opvallend eclectisch getint gebouw met een tweeslachtig karakter: enerzijds aansluitend bij de burgerlijke villabouw van die tijd en anderzijds met reminiscenties aan de vroegere schepenhuizen.