Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Station Waarschoot: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

NMBS-station en omgeving

De onmiddellijke omgeving van het spoorwegstation is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van het spoorwegstation met het Stationsplein is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

waaronder ook de historische, in casu architectuurhistorische waarde: als stationsplein met typische bebouwing van circa 1900 waaronder enkele woningen met Jugendstil-inslag en verder nog een rij arbeiderswoningen van circa 1880.

Station Waarschoot en omgeving

Nijverheidsstraat, Stationsplein (Lievegem)
Het Stationsplein is een rechthoekig plein gelegen vóór het station op de spoorlijn Gent-Eeklo, aangelegd in 1859-61, afgeschaft in 1984 en sinds 1988 opnieuw als stopplaats ingevoerd.

Stationsplein 9 (Lievegem)
Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1900. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand.

Stationsplein 11 (Lievegem)
Rijhuis van circa 1900 met opvallende puntgevel met overstekend dak op uitgesneden houten profielen. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak opgetrokken uit baksteen met overladen natuursteenelementen zoals sokkel, hoekblokken en vensteromlijstingen.

Station Waarschoot

Stationsplein 8-10 (Lievegem)