Hoeve Waterhof: binnenplaats en walgrachten

Het Waterhof: binnenplaats en wallen

Beschrijving

Het Waterhof te Balegem werd in 1983 beschermd als monument en uitgebreid met de bescherming van de met kasseien verharde binnenplaats en wallen op 2 juni 1988.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de binnenplaats en wallen als volgt werd gemotiveerd:
”Een in kern 17de-eeuwse, doch in de 19de eeuw uitgebreide hoeve, waarvan deze binnenplaats en omgrachting deel uitmaken.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000804, Waterhof, advies KCML (1988).

Waarden

Uitbreiding: de met kasseien verharde binnenplaats en de wallen van het Waterhof zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Waterhof en omgeving

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.