Gemeentehuis Etikhove met onderwijzerswoning

Gemeentehuizen

Beschrijving

Het gemeentehuis van Etikhove (Maarkedal) is beschermd als monument. De bescherming omvat het gemeentehuis en de aanpalende onderwijzerswoning.

Waarden

Het gemeentehuis van Maarkedal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gemeentehuis en schoolmeesterwoning opgetrokken in 1902-1905 naar ontwerp van architect Geirnaert.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Gemeentehuis opgetrokken in eclectische stijl met neotraditionele inslag met imitatie speklagen in baksteen, zandstenen kruismonelen, trapgevel, traptoren, ...
Aansluitende schoolmeesterwoning in eclectische stijl met neotraditionele inslag zelfde kenmerken als naastliggend gemeentehuis doch zonder speklagen.

artistieke waarde

Gemeentehuis opgetrokken door architect Geirnaert in eclectische stijl met neotraditionele inslag met alle bijhorende kenmerken.
Het gemeentehuis behield zijn raadzaal, inclusief aankleding en meubilair in neorenaissancestijl uit 1961.

sociaal-culturele waarde

Pand als gemeentehuis opgetrokken met alle kenmerken die de herkenbaarheid bevorderen: eclectische stijl met neotraditionele inslag, ligging, hoektorentje, raadzaal.

Nederholbeekstraat 1 (Maarkedal)
Constructie in neotraditionele stijl van twee bouwlagen en vijf traveeën breed, onder snijdende pannen zadeldaken, links afgewolfd. Rechts zijgevel en aan weerszij uitspringend middenrisaliet met trapgevel. Ontwerpplannen van 1901 door architect H. Geirnaert van het gemeentehuis met geïncorporeerde onderwijzerswoning en aansluitende, intussen verdwenen jongensschool.