Beschermd monument

Villa Remy Welvaert

Beschermd monument van tot heden

ID
10499
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10499

Besluiten

Interbellumwoningen en kerk in het Miljoenenkwartier
definitieve beschermingsbesluiten: 25-04-2006  ID: 4470

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De villa Remy Welvaert met tuin is beschermd als monument.



Waarden

De woning Remy Welvaert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De panden zijn op architecturaal vlak eveneens representatief daar ze de verschillende kunststijlen uit het interbellum vertegenwoordigen, zoals die pasten binnen de smaak van de maatschappelijke elite in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw (traditionele architectuur waaronder cottagestijI en Style Hoge, art deco, modernisme waaronder invloed van Le Corbusier, Amsterdamse School, Dudok).
De percelen worden in hun geheel beschermd, inclusief de tuin zone en het afsluithek.

Representatief voorbeeld van een modernistische villa naar ontwerp van André Claessens uit 1932. Typisch voor de stijl van Claessens is het gebruik van de patrijspoort. De ruimte-indeling van het pand is representatief voor de periode: muuropeningen, omlijstingen, binnenschrijnwerk met hang- en sluitwerk, radiatorkasten, schouwmantels, parketten en vloeren, lift, bleven intact bewaard. Opvallend is de zwart gelakte afwerking van de inkomhal gecombineerd met een marmeren vloer met grijze en zwarte tegels. De combinatie met spiegels op de dubbele deur geeft een uitzonderlijk ruimtelijk effect.

sociaal-culturele waarde

Alle panden, gebouwd tussen 1926 en 1940, zijn representatief voor de sociale segregatie die zich inzette in de 19de eeuwen voortduurde in de 20ste eeuw. Het zuiden van de stad Gent wordt een prestigieus en residentieel gebied. De verkaveling van de gronden in 1926 resulteerde in grote kavels en strenge bouweisen waardoor op de meest prestigieuze percelen van de wijk, namelijk aan het Paul de Smet de Naeyerplein, aan de Congreslaan, de Krijgslaan en de Onafhankelijkheidslaan, de voornaamste beroepscategorieën waaronder industriëlen en groothandelaars zich vestigden.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Villa Remy Welvaert

Paul de Smet de Naeyerplein 21 (Gent)
Modernistische villa naar ontwerp van A. Claessens uit 1932. Het opvallende bakstenen hoekpand telt twee bouwlagen onder een dak. Het pand ligt in een omgevende tuin afgesloten door een smeedijzeren hek op betonnen plint.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.