Vierkantshoeve Schaliënhof

Hoeven

Beschrijving

De vierkantshoeve Schaliënhof is beschermd als monument. De bescherming omvat de vierkantshoeve, inclusief binnenerf.

Schaliënhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

De hoeve werd gebouwd in 1840 op een site die merkelijk ouder is. Het is een representatief voorbeeld van een typisch rijke vierkantshoeve met herenhuis, bediendewoning, nutsruimten, schuur en stallingen uit het midden van de 19de eeuw. Het erf werd gekasseid. De volledige hoeve bleef bijna intact bewaard zowel naar exterieur (neoclassicistisch) als naar interieur en is daarom representatief voor de landelijke architectuur in de eerste helft van de 19de eeuwen voor het zuiden van de provincie.

Hasselstraat 18-20 (Maarkedal)
Herenhoeve van het gesloten type, door haar opmerkelijk volume en geïsoleerde ligging sterk gemarkeerd in het omgevend akker- en weiland, opgericht in 1840 ter vervanging van en rondom een bestaande kleine gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen van anderhalve of twee bouwlagen onder voornamelijk pannen zadel- en halve schilddaken. Twee brede toegangspoorten met doorrit in de straatvleugel. Neoclassicistisch getint herenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder kunstleien zadeldak.