Hoeve Hof van Parijs: boerenwoning, stal en duiventoren

Hof van Parijs en omgeving

Beschrijving

Het woonhuis, de stal naast de woning en de duiventoren met uitzondering van de annexe links van het Hof van Parijs, gelegen langs de Appensevoordestraat te Lovendegem, zijn beschermd als monument. De andere gebouwen en de omgeving van de hoeve werden in hetzelfde besluit beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het woonhuis, de stal naast de woning en de duiventoren (met uitzondering van de annexe met lessenaarsdad) van het Hof van Parijs als volgt werd gemotiveerd: als voorbeeld van een open hoevetype, eertijds omringd door een gracht. De duiventil met pannenzadeldak dateert uit de laat 17de-begin 18de eeuw. Het 19de-eeuwse woonhuis met een oudere kern heeft ook een pannen zadeldak en is voorzien van diefijzers voor de ramen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000751, Hof van Parijs met omgeving, advies KCML (1986).

Waarden

Het Hof Van Parijs, zijnde het woonhuis, stal naast de woning en de duiventoren met uitzondering van de annexe links, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

Hof van Parijs

Appensvoordestraat 96 (Lievegem)
Deels omgrachte hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning van acht traveeën onder overstekend zadeldak, vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw. Centraal op de grasboomgaard duiventoren uit eind 17de eeuw of begin 18de eeuw. Dwarsschuur van zeven traveeën, opgetrokken in de jaren 1880 en wagenhuis van drie traveeën met rechthoekige inrijpoorten, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.