Hoeve Hof van Robijns

Hoeven

De 18de-eeuwse hoeve Hof van Robijns te Oordegem is beschermd als monument.

Hof van Robijns is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Authentieke semi-gesloten hoeve minstens teruggaand tot 1762 maar vermoedelijk ouder, met traditioneel woonhuis, schuren, bediendewoning en bakhuis gelegen rond een erf. Het goed is in perfecte staat en representatief voor semi-gesloten hoeven uit Oost-Vlaanderen. Alle delen behielden hun vormgeving zowel naar interieur (plattegrond, vloeren, schouwen, balkconstructies, sloten, hang en sluitwerk, binnenschrijnwerk, mozegat,...) als exterieur (traditionele bak- en zandsteenstijl, afwerking met kalk, pannen, kruiskozijnen, buitenschrijnwerk,...). Het interieur werd beperkt gemoderniseerd in de 19de eeuw waardoor het pand een representatief voorbeeld is van de evoluerende interieursmaak op het platteland.

Oordegemkouter 46 (Lede)
18de-eeuwse semigesloten hoeve met traditioneel woonhuis, schuren, bediendenwoning en bakhuis gelegen rond een erf.