Beschermde archeologische site

Chartreuse

Beschermde archeologische site van tot heden

ID
10448
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/10448

Besluiten

Site Chartreuse
definitieve beschermingsbesluiten: 20-04-2005  ID: 4361

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat de archeologische sporen van de Chartreuse, gedetecteerd aan de hand van luchtfotografie en oppervlaktekartering.



Waarden

De Chartreuse is beschermd als archeologische zone omwille van het algemeen belang gevormd door de:

cultuurhistorische waarde, wetenschappelijke waarde

Door luchtfotografische verkenningen werden meerdere grote verkleuringen waargenomen die onomstotelijk wijzen op de aanwezigheid van waardevolle archeologische sporen en structuren. Gelet op de aard en dichtheid van de sporen, zichtbaar op de luchtfoto's, gaat het zowel om vindplaatsen die te interpreteren zijn als verdwenen nederzettingsstructuren of als sites die zich duidelijk in de funeraire en de rituele sfeer bevinden. Een aantal sporen uit de funeraire en rituele sfeer zijn in verband te brengen met grafmonumenten uit de Bronstijd en/of de Romeinse tijd; daarnaast zijn ook bewoningssporen te herkennen die te dateren zijn in de Middeleeuwen.
De sporen zichtbaar op de luchtfoto's vertegenwoordigen slechts een fractie van het aanwezige bodemarchief. Dit maakt het volledige gebied een zone met een bijzonder hoge cultuurhistorische en wetenschappelijke waarde. Een behoud van de archeologische erfgoedwaarden in situ is dan ook verantwoord.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Chartreuse

Chartreuseweg, Heidelbergstraat, Rijselstraat, Stuivenbergstraat (Brugge)
De zone omvat de archeologische sporen van de Chartreuse, gedetecteerd aan de hand van luchtfotografie en oppervlaktekartering.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.