Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gevelwand Begijnengracht

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat de voorgevels en bedaking aan de straatzijde van een deel van de zuidelijke straatwand van de Begijnengracht en de hoek met de Hoogstraat.

Waarden

De zuidelijke straatwand (voorgevels en bedaking) van de Begijnengracht is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Als deel van een oude uitvalsweg van Gent, palend aan het Sint-Elisabethbegijnhof, met nog goed behouden straatbeeld met een oude en gevarieerde bebouwing met top- en lijstgevels, karakteristiek voor de 17de, 18de en 19de eeuw;
als oude winkelstraat met nog vrij talrijk behouden 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse winkelpuien die representatief zijn voor de verschillende stijlperiodes en waarbij vooral de opeenvolging van de verschillende puien en de boeiende confrontatie tussen de verschillende stijlen beeldbepalend is.

in casu architectuurhistorische waarde: van het stadsgezicht en zijn beeldbepalende bestanddelen, voornamelijk de nog behouden winkelpuien bij de volgende huizen Begijnengracht nummer 43, 47-51, 79, 85, 89-91 en 97-115.

Begijnengracht 41-59, 65-89, 93-115, 71A, Hoogstraat 162 (Gent)
De zuidzijde van de Begijnengracht, één van de oude uitvalswegen van Gent, heeft vrij diepe percelen en vertoont nog de oudste bebouwing met verschillende topgevels en oude kernen opklimmend van de 15de tot de 18de eeuw.

Begijnengracht 45 (Gent)
Diephuis met klokgevel, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak, volgens archiefstukken van 1778. Bepleisterde en beschilderde voorgevel op arduinen plint. Behouden interieur met apotheekinrichting.

Begijnengracht 47-51 (Gent)
Heden breedhuis van vier traveeën met drie bouwlagen waarvan drie rechtertraveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. De linkerdeurtravee onder plat dak werd vermoedelijk volgens bouwaanvraag van 1784 verbouwd en behoorde tot een afzonderlijk huis.

Geboortehuis Monseigneur Karel Seghers

Begijnengracht 85 (Gent)
Diephuis, heden met drie bouwlagen van twee traveeën onder afgewolfd dak en bepleisterde voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Mogelijk oudere kern. Begane grond met houten winkelpui.

Hoekhuis

Begijnengracht 97-115, Hoogstraat 162 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen; bepleisterde lijstgevels gedateerd 1923, ter vervanging van empirehuizen onder meer van 1838 en 1829. Een brede hoektravee, afgelijnd door afgeronde versierde hoekbanden, met langs weerszijden lijstgevels, van zeven en vier traveeën. Rondboog- en steekboogvensters met typische art-decoversieringen, vooral blad- en bloemmotieven.

Huis de Pluim

Begijnengracht 75-77 (Gent)
Zogenaamde Huis de Pluim, breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met centraal dakvenster, opgevat als halsgevel en gedateerd "anno 1627". Verankerde, bepleisterde en beschilderde barokke voorgevel.

Stadswoning

Begijnengracht 53 (Gent)
Drie bouwlagen hoog rijhuis van één travee, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Stadswoning

Begijnengracht 55-59 (Gent)
Breedhuis met lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een bepleisterde en beschilderde bovenverdieping, volgens archiefstukken van 1866.

Stadswoning

Begijnengracht 65 (Gent)
Rijhuis met drie bouwlagen twee traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw met een bepleisterde bovenverdieping met verticaliserende pseudo-pilasters.

Stadswoning

Begijnengracht 73 (Gent)
Diephuis met manke trapgevel met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.

Stadswoning

Begijnengracht 81 (Gent)
Aanvankelijk diephuis met trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 16de-17de eeuw.

Stadswoning

Begijnengracht 83 (Gent)
Aanvankelijk diephuis met topgevel, twee bouwlagen van drie traveeën onder behouden zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Heden vier traveeën breed en aangepaste topgevel.

Stadswoning

Begijnengracht 87 (Gent)
Breedhuis met lijstgevel, twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met twee dakkapellen en driehoekig fronton. Kern mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, zoals het arduinen tudorboogvormig poortje onder een geprofileerde druiplijst, met wapenschild en sporen van onleesbare inscriptie, laten vermoeden. Bepleisterde voorgevel vermoedelijk volgens bouwaanvraag van 1717 verbouwd en aangepast in de loop van de 19de eeuw.

Stadswoning

Begijnengracht 93 (Gent)
Breedhuis met lijstgevel, twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Sober bepleisterde midden 19de-eeuwse voorgevel. Muurankers verwijzen naar een mogelijk oudere kern.

Stadswoning met winkelpui

Begijnengracht 79 (Gent)
Diephuis met lijstgevel, twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Vermoedelijk oudere kern met 19de-eeuwse aanpassing en bepleisterde voorgevel met houten winkelpui.

Stadswoningen

Begijnengracht 89 (Gent)
Heden twee rijhuizen met drie bouwlagen van samen drie traveeën onder zadeldak. Voorgevel van 1824 met houten winkelramen op de begane grond en empiregetinte rondboogvensters op de bel-etage, verbonden door imposten. Mogelijk behouden oudere kern, zie muurankers.

Stadswoningen met winkelpui

Begijnengracht 41-43 (Gent)
Heden twee breedhuizen met lijstgevel, drie bouwlagen en elk drie traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de 17de eeuw, volgens archiefstukken in 1826 verbouwd, verhoogd met één bouwlaag en voorzien van een doorlopende kroon- en tandlijst op klossen. Houten winkelpui op de begane grond.