Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Sint-Denijs-Westrem

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Dorpskom van Sint-Denijs-Westrem

De dorpskom van Sint-Denijs-Westrem is beschermd al dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van de dorpskom van Sint-Denijs-Westrem als volgt werd gemotiveerd: ”Het geheel werd aangelegd in vrijwel uniforme neotraditionele stijl, volgens een globaal plan op het einde van de 19de eeuw, met enkele woningen in landelijke of neoclassicistisch geïnspireerde stijl.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000778, Dorpskom, advies KCML (1986).

Waarden

De dorpskom met de straat en pleinwanden is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Adelaarsstraat, Gemeenteplein, Kleine Gentstraat, Krijzeltand, Loofblommestraat, Oudeheerweg, Sint-Dionysiusstraat (Gent)
De aanleg van de dorpskom van Sint-Denijs-Westrem gebeurde aan het einde van de 19de eeuw in een uniforme traditionele stijl.

Alleenstaand herenhuis

Adelaarsstraat 5 (Gent)
Iets achterin gelegen alleenstaand herenhuis van drie traveeën met twee bouwlagen onder schilddak, uit tweede helft 19de eeuw.

Burgerhuizen in neotraditionele stijl

Gemeenteplein 3-4 (Gent)
Aan het gemeentehuis aansluitende neotraditionele woonhuizen van respectievelijk drie en twee traveeën en twee en één bouwlaag onder zadeldaken, eveneens van circa 1895.

Gemeenteplein 9-12, 13, 12A (Gent)
Sobere neotraditionele gevelwand met twee bouwlagen en zadeldak, daterend van 1899.

Café 't Zonneke

Gemeenteplein 14 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met brede zijtrapgevels respectievelijk uitziend in de Oudeheerweg en Krijzeltand, volgens archiefstukken daterend van 1889.

Café Hof van Vlaanderen

Gemeenteplein 6-7 (Gent)
Voormalig café Hof van Vlaanderen met heden grijsgeschilderde neotraditionele voorgevel met anderhalve bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak.

Gemeentehuis van Sint-Denijs-Westrem

Gemeenteplein 2 (Gent)
Neotraditioneel gebouw naar ontwerp van bouwmeester H. Geirnaert en daterend van 1895. Bak- en natuurstenen complex bestaande uit een twee bouwlagen hoge en drie traveeën brede lijstgevel.

Hoekhuis In het Gemeentehuis

Gemeenteplein 1 (Gent)
Hoekgebouw met de Loofblommestraat in neotraditionele stijl van 1895. Bakstenen gebouw met voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak.

Schoolgebouw en dorpswoning

Kleine Gentstraat 2-6 (Gent)
Voormalig schoolgebouwtje, heden omgevormd tot twee huisjes met aangepaste empire getinte voorgevel op een gevelsteen boven de rechterdeur gesigneerd en gedateerd: F. De Coninck fecit - MDCCCXXXIII. Rechts van de huisjes in de vroegere tuin werd circa 1937 een huis in imitatieve empirestijl gebouwd naar ontwerp van architect J. Hebbelynck.