Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ensemble met architectenwoning Geo Henderick

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gebouwen van architect Geo Henderick

Beschrijving

Het ensemble met architectenwoning van Geo Henderick is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat het ensemble van één dubbelhuis (architectenwoning) en twee enkelhuizen (inclusief het (gesloopt) huis en drieledige garage aan de Sportstraat), de interbellumwoning en de twee tussenliggende burgerhuizen.

Waarden

Het gedeelte van de Gordunakaai is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als homogeen ensemble van vier woningen ontworpen door architect G. Henderick in 1927 en 1926.

wetenschappelijke waarde

Als ensemble van woningen in art-decostijl, waaronder zijn eigen woning (nummer 2, doch inwendig verbouwd) waardoor het een unieke plaats inneemt in het oeuvre van Henderick, meer bepaald in zijn tweede art-decoperiode en waarin hij voornamelijk beïnvloed was door de stijl van de Amsterdamse School.

Gordunakaai 4 (Gent)
Burgerhuis in een vormentaal aansluitend bij de Amsterdamse School zoals de aanpalende woningen, maar heden met een gecementeerd parement.

Burgerhuis naar ontwerp van Geo Henderick

Gordunakaai 6 (Gent)
Dubbelhuis, gesigneerd Geo Henderick en daterend van 1926, in een gelijkaardige stijl en gevelcompositie als nummers 1-3 naar ontwerp van dezelfde architect.

Burgerhuis ontworpen door F. Langeraert

Gordunakaai 5 (Gent)
Rijhuis, volgens een bouwaanvraag van 1925, ontworpen door architect F.J. Langeraert-Van de Voorde, in opdracht van Vereecke. Het pand vertoont invloeden van de art deco en sluit zo aan bij de naburige woningen ontworpen door Geo Henderick. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.

Gordunakaai 1-2, 3 (Gent)
Ensemble van drie woningen in baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School naar ontwerp van architect Geo Henderick, volgens bouwaanvraag van 1927. Symmetrisch opgebouwde gevelwand met twee identieke enkelhuizen in spiegelbeeldschema die het centrale dubbelhuis flankeren. Dit dubbelhuis is gebouwd als eigen woning en atelier van Henderick.